VOEGINSTRUCTIE

 

 

Het aanmaken van de voegspecie:

 

 

Maak de voegspecie aan met water. Gebruik niet te veel water, beter elke keer een klein beetje toevoegen. Houd een beetje specie apart voor het geval het te nat wordt. De voegspecie moet een substantie gaan vormen, als smeuïge pindakaas.

Kinderfeestjes: Als je de kinderen zelf in wilt laten voegen, maak dan zelf het voegmiddel aan.

 

 

Het voegen van je mozaïekwerkstuk:

 

Controleer het werkstuk op los zittende stukjes en op lijmresten. Deze kun je met een mesje verwijderen.

Als het werkstuk voegklaar is ga dan als volgt aan de slag. Een klein oppervlak kun je in een keer voegen; een groter oppervlak in delen zodat je voldoende tijd hebt om elk deel goed af te werken en schoon te poetsen.

Draag tijdens het voegen eventueel huishoudhandschoenen, de specie droogt de huid uit..

 

Met een voegrubber, sponsje of met de hand breng je de voegspecie aan op het mozaïek. Goed insmeren, zodat ieder hoekje en gaatje wordt gevuld. De specie goed verdelen en het mozaïek inwassen met een uitgeknepen spons. Deze mag niet te nat zijn anders veeg je de voegen meteen weer uit het mozaïek. Verwijdeer met lichte druk alle overtollige voegspecie. Na het inwassen moeten alle stukjes tegel weer zichtbaar zijn. Controleer op gaatjes of waar nog moet worden opgehoogd. Het gevoegde deel daarna ongeveer een kwartier laten rusten.

Als na dit kwartier de tegelstukjes dof zijn uitgeslagen kun je het mozaïek zachtjes oppoetsen met een zachte droge (thee)doek (evt. een beetje bevochtigen). Wacht hier geen uur mee, want dan hecht de specie ook stevig aan de tegelstukje en is het dus lastiger te verwijderen.

 

Zet het mozaïek in een koele ruimte weg, zodat de voegen gelijkmatig drogen. In een te warme ruimte zal het voegsel te snel drogen en gaan barsten. Je kunt eventueel het mozaïek afdekken met plastic folie en af en toe even bevochtigen. Het volledig uitharden/drogen van de voegen zal, afhankelijk van de grootte van het werkstuk en de ondergrond, 3 tot 14 dagen duren.

 

Soms kan er op het mozaïek een cementsluier achterblijven (vooral bij verkeerde timing bij gebruik van mat en poreus materiaal). Deze is te verwijderen met huishoudazijn of in de ergere gevallen met ʻʼcementsluierverwijderaar”.

 

Succes!

 

 

Heb je al deelgenomen aan een workshop van Atelier Rondomvormen?

 

Dan wil ik je bedanken voor het vertrouwen in mijn werkzaamheden.

Ik hoop dat je er tevreden over bent en het voortzegt.

Je kunt mij helpen mijn Atelier verder te ontwikkelen, door verbeterpunten en/of

je positieve feedback achter te laten via  Google Review .

 

Alvast bedankt en graag tot weer ✨

 

HAPPY TO CREATE, ADD AND SUPPLY COULOUR TO YOUR LIFE !